İç Mimar Nedir?
İç mimar; mekandaki gereksinimleri belirleyen şık ve aynı zamanda da kullanışlı hale getiren iç mimari tasarımını yapan kişidir.
İç Mimar Ne Yapar?
İç mimar, kişilerin isteklerini göz ününe bulundurarak aydınlatma ve renk kombinasyonlarını inceler bunların yanında eşya ve aksesuarlar gibi dekoratif öğelerinin uyumlu olmasını sağlar. İç mimarlar özel tasarımlar ile iç mekanı hem işlevsel hem de güvenli ve güzel hale getirir. Kısaca iç mimarlar binaların iç mekanlarını kişilerin isteklerini de göz önünde bulundurarak tasarımlarını yapar. Bu sayede mekan işlevselliğin yanında estetik olarak düzenlenmiş olur.
İç Mimari Tasarım Nedir?
İç mimari tasarım herhangi bir mekanın içerisini tasarlama yenileme sürecine denir. Alanların verimli ve şık kullanılmasına dair yapılan iç mekan tasarlamaları, planlama, estetik ya da teknik çözümler neticesinde başarıya ulaşır.
Hem Ev Hem Oyuncak Kutusu! yazımızda belirtildiği gibi iç mimari de mekana özel teknik çözümler ile özel tasarımlar yapılır.
Evin zemini tamamen bir depolama alanı olarak tasarlandı. Böylece saklama alanı sadece dolaplarla kısıtlı kalmayarak büyük bir mekan yaratıldı.
İç mimarlık olarak isimlendirilen tasarım ve sonuç süreçlerinin tamamı kişilere fonksiyonel yaşam mekanları katmak ve görsel değişikliği sağlamak amacıyla yapılır. Pek çok etken iç mekan tasarımında rol oynar. Bunlar
- Dokunsal faktörler: şekil, yüzey, doku,
- Görsel faktörler: ışık, renk, biçim,
- İşitsel faktörler: yankı, gürültü.
olarak karşımıza çıkar.
Tasarımcı ilgili materyallerini doğru ve yerinde kullanarak gerekli olan estetikliği oluşturur. Her açıdan nesnelere şekil verir. Tasarımcının mobilyalar ve aksesuarlar ile renkler hakkında kapsamlı bilgiye sahip olması şarttır. İç mekan tasarımı yapanların en fazla kullandığı malzemeler:
- mobilya ve özel yapım tasarımlar
- aydınlatma ekipmanları
- aksesuarlar
- halılar
- zemin kaplama çeşitleri
- boya çeşitleri
- duvar kaplamaları
- cam ve cam kaplama ürünler
- metal yapı elemanları
- dökme demir tasarımlar
- demirbaşlar
- farklı türlerde sanat eserleri.
İç Mimarın Görev Tanımı Nedir?
Estetik özelliğe sahip ve alandan en iyi şekilde faydalanan iç mekanların tasarlanması görevini üstlenen iç mimarların sorumlulukları şu şekildedir;
- Müşterinin amaçlarını, ve projenin ihtiyaçlarını belirlemek,
- Mekanın ne şekilde kullanılacağını belirlemek,
- Elektrik düzenleri de dahil olmak üzere ön tasarım planlarını projelerini çizmek,
- Aydınlatma, duvar kaplaması, döşeme ve sıhhi tesisat armatürleri gibi malzemeleri belirtmek,
- Bilgisayar destekli tasarım programları ve el çizim marifetlerini kullanarak proje sunmak için eskizler, çizimler ve kat planları üretmek,
- İç tasarım projesi yapmak için zaman çizelgesi oluşturmak,
- Malzeme ve işçilik dahil olacak şekilde proje bütçesi belirlemek,
- Tam yerinde gözlem yapmak ve devam etmekte olan tasarım projelerini kolaylaştırmaya yardımcı olacak tavsiyelerde bulunmak,
- Müşterinin memnuniyetini sağlamak amacıyla projeden sonra müşteri ile sağlıklı iletişim kurmak,
- Mimar, müteahhit, ressam, döşemeci ve inşaat mühendisleri de müdahil olmak üzere çeşitli meslektaşlarla iş birliği şeklinde çalışmak,
- Sektörel yenilikleri yakından sıcak takip etmek.
Nasıl İç Mimar Olunur?
Üniversitelerin 4 yıllık İç Mimarlık bölümlerinden lisans derecesi bulunan kişiler iç mimar unvanını almaya hak kazanır.
İç Mimarın Nitelikleri Nelerdir?
Tasarım fikirlerini gerçekleştiren iç mimarlarda aranan özellikler şunlardır;
- Estetik olarak hoş, güzel, göze hitap eden tasarımlar geliştirebilecek estetik duruşa ve estetik göze sahip olmak,
- Ayrıntı odaklı olmak,
- Müşteriler ile sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmek,
- Problem çözme kabiliyetini göstermek,
- Yaratıcılık ve görsel farkındalık niteliklerini barındırmak,
- Proje yönetim kabiliyetine sahip olmak,
- AutoCAD, SketchUp, 3D Max, Illustrator veya başka tasarım programlarında uzman durumda olmak.
İç Mekan Tasarımı ve Dekorasyon Arasındaki Fark Nedir?
İç mekan tasarımı, iç mimarlar tarafından uygulanan ve her ayrıntının teknik olarak hesaplanmasını şart kılan bir süreçtir. Dekorasyon ise iç mimarlığın bir bölümünü oluşturan ve daha çok kişisel zevklere göre ayrıntılara göre tasarımın yapıldığı süreçtir. İç mimarın mekan tasarlamasından sonra değişik zevklere göre dekorasyon süreci sonlandırılır. Her iki zaman zarfı da zevkli ve kreatiftir.